Palveluni

Kohderyhmä

Palveluihin hakeutumisen syyt voivat liittyä mm. neurologiseen sairauteen tai vammaan (esim. epilepsia, aivovamma tai -kasvain, aivoverenkierronhäiriö), kehityksellisiin neuropsykiatrisiin häiriöihin (kuten autismikirjon häiriöt, ADHD, Touretten oireyhtymä), kehityksellisiin erityisvaikeuksiin (esim. kielelliset erityisvaikeudet, hahmottamisen vaikeudet) tai muihin oppimisvaikeuksiin.

Neuropsykologinen kuntoutus

Kuntoutus toteutetaan yksilöllisesti laadittujen tavoitteiden mukaan ja se pohjautuu tehtyyn neuropsykologiseen tutkimukseen. Kuntoutuspalveluja on tarjolla asiakkaille, joilla on neurologisen sairauden tai vamman, neuropsykiatrisen häiriön tai oppimisvaikeuksien aiheuttamia muutoksia tiedonkäsittelyssään, kuten muistissa, oppimisessa, keskittymisessä, tarkkaavuudessa, toiminnanohjauksessa, kielellisissä toiminnoissa, hahmotuksessa, jne. Onnistunut kuntoutus auttaa tiedostamaan omia vahvuuksia ja vaikeuksia, lievittämään ongelmia, kehittämään uusia toimintatapoja, ottamaan käyttöön kompensoivia taitoja ja apuvälineitä, lisäämään omatoimisuutta arjessa sekä ymmärtämään joskus varsin äkillisesti muuttunutta elämäntilannetta ja sopeutumaan siihen. Yhteistyö perheen ja lähipiirin kanssa on osa kuntoutusta. Minulla on myös erityistason psykoterapeuttikoulutus (kognitiivinen käyttäytymisterapia), joten myös näitä menetelmiä on kuntoutuksessa käytössä.

Kuntoutuksen kesto ja tiheys vaihtelevat tapauskohtaisesti. Joidenkin kanssa voidaan toteuttaa esim. 10 käyntikertaa, toiset voivat käydä kuntoutuksessa useita vuosia. Käyntikertojen kesto vaihtelee liittyen mm. kuntoutujan ikään, vamman asteeseen ja välimatkaankin liittyen ollen tyypillisesti 45-60 min. Käyntitiheys vaihtelee myös paljon riippuen ongelmien vaikeusasteesta ja kuntoutumisen vaiheesta: jotkut voivat käydä kahdesti viikossa, toiset 2-4 viikon välein.

Lasten ja nuorten neuropsykologinen kuntoutus

Aikuisten neuropsykologinen kuntoutus

Neuropsykologinen tutkimus

Neuropsykologisella tutkimuksella selvitetään tapaturmaisten vammojen, kehityksellisten häiriöiden ja keskushermoston sairauksien (tai näiden epäilyn) aiheuttamia seurauksia ja niiden vaikutuksia ihmisen toimintakykyyn, tiedonkäsittelyyn, tunne-elämän ja käyttäytymisen säätelyyn. Tutkimus voi liittyä esim. diagnostiikkaan, kuntoutustarvearvioon, opiskelu- ja työkykyisyyteen, ajokyvynarvioon tai apuvälineiden tarpeeseen. Tutkimus perustuu haastatteluihin, neuropsykologisiin testeihin, havainnointiin ja kyselylomakkeisiin. Tutkimukseen kuuluu suullinen palaute tutkimuksen tuloksista sekä kirjallinen lausunto jatko- ja tukisuosituksineen. Tutkimuksen laajuus ja vaadittava käyntimäärä ovat tapauskohtaisia, johon vaikuttaa mm. tutkittavan ikä, vaikeuden luonne ja aiemmat tutkimukset. Lapsilla käyntien kesto on lyhyempi ja käyntimääriä voi olla useampia (esim. 3-5 tapaamista, 1-2 tuntia kerrallaan). Nuorilla ja aikuisilla tutkimukset vievät n. 3-5 tuntia, toteutuen 1-2 käynnin puitteissa. Jos tutkimus tehdään aiempaa psykologin tutkimusta täydentäen, on tutkimuskertoja yleensä vähemmän.

Lasten ja nuorten neuropsykologinen tutkimus

Aikuisten neuropsykologinen tutkimus

Neuropsykologinen työnohjaus

Työnohjausta on tarjolla psykologeille ja myös muille sosiaali- ja terveystoimen sekä koulutoimen ammattihenkilöille. Mahdollisuus yksilö- ja ryhmätyönohjaukseen.

Koulutuspalvelut

Koulutusta järjestetään kysynnän mukaan ensisijaisesti neuropsykologian alaan liittyen. Erityisosaamisena koulutuksessa neuropsykiatriset häiriöt.